živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Historické a kulturní památky, zajímavosti města

Dominantou hronovského náměstí je Jiráskovo divadlo. Bylo postaveno podle projektu Ing. arch. Jindřicha Freiwalda Od roku 1931 se v něm každoročně konají mezinárodní přehlídky amatérského divadla Jiráskovy Hronovy. Na budově je umístěna reliéfní pamětní deska obětem 1. světové války od J. Horejce z roku 1932. Ve druhém patře divadelní budovy najdeme Jiráskovo muzeum zaměřené k historii a národopisu Hronovska a osobě a dílu Aloise Jiráska. V přístavbě divadla, realizované podle projektu arch. Miloše Skaunice, vznikl roku 1999 nový víceúčelový sál Josefa Čapka.

Mariánské barokní sousoší uprostřed náměstí pochází z roku 1725. Na centrálním sloupu je umístěna barokní socha Panny Marie s děťátkem stojícím na zeměkouli.

Za mostkem přes řeku Metuji se zachovala vzácná kulturní památka lidové architektury, tzv. svobodný dvůr, původně středověká vodní tvrz. Jde o typický příklad stavby s vysokou světnicí a patrovou komorou částí s pavlačí. Objekt, který byl v roce 1998 zapsán na seznam nemovitých kulturních památek, je však v neutěšeném technickém stavu. 

V Jiráskově ulici, cestou z náměstí k rodnému domku Aloise Jiráska mineme Kalinův dům, ve kterém bydlel zakladatel hronovského ochotnického spolku, hudebník  Antonín Knahl (Kalina z Jiráskovy kroniky U nás). 

Rodný domek spisovatele Aloise Jiráska
(1851 - 1930) pochází z konce 18. století a náleží k památkám lidové architektury. V přilehlém parku stojí bronzová socha Aloise Jiráska, dílo sochaře Josefa Malejovského a vyvěrají zde alkalicko-železnaté minerální prameny Hronovka a Regnerka. 

Při pohledu od Jiráskova domku spatříme na návrší pozdněrenesanční zvonici (z roku 1610) a kostel Všech svatých, nejstarší kulturní památku města. Původně gotický kostel byl barokně přestavěn v letech 1713 - 1717 a 1736. Ke kostelu přiléhá starý hřbitov, dnes meditační zahrada s růžencovými zastaveními. Byly zde zachovány některé původní náhrobky (např. hrob Justynky a Kaliny, postav z Jiráskovy kroniky U nás, nebo hrob mlynáře Karla Novotného, děda sourozenců Čapkových z matčiny strany).

Při hlavní cestě do Police nad Metují uvidíme původní Papírnu - Čapkův mlýn, původně válcovou papírnu, později mlýn, který patřil právě Karlu Novotnému, dědečkovi sourozenců Čapkových. Karel Čapek se tu inspiroval např. při psaní pohádek. Sourozenci Čapkovi (hronovští rodáci Helena a Josef i nejmladší Karel) zde často pobývali u svých prarodičů.

 Naproti mlýnu pak začíná turistická stezka, Cesta psa Voříška, inspirovaná pohádkou psí z Devatera pohádek právě od Karla Čapka.

 Josefa Čapka připomíná pískovcový pomník s písmenem Č, který stojí před budovou Střední průmyslové školy Otty Wichterleho, v místech, kde původně, než koupili mlýn, bydleli prarodiče Čapků a kde se právě Josef narodil.

 Prakticky naproti najdeme pamětní desku dalšího významného hronovského rodáka, spisovatele Egona Hostovského (1908 - 1973). Je umístěna na domě, v němž se Egon Hostovský narodil a prožil své dětství.

Zde si můžete prohlédnout památkově chráněné objekty a areály na našem území.

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 24. 07. 2007