živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Partnerská města

Bielawa

Bielawa

Bielawa se nachází v centrální části Dolnoslezského vojvodství. Leží v sousedství Sovích hor. V katastru obce jsou nádherné turistické terény, které přeedstavují obrovskou atrakci pro četné turisty. V létě se mohou pohybovat po turistických stezkách a odpočívat na přehradě u Rekreačního střediska "Sudety". V zimě zas mohou využívat lyžařské terény a kochat se krásami zasněžené krajiny. K nejdůležitějším architektonickým zajímavostem Bielawy lze řadit novogotický kostel Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie, katolický kostel Božího těla, zámek Sandreckých, barokní domy a smírčí kříže.

Díky své zeměpisné poloze je Bielawa velmi atraktivní místo pro cykloturistiku, zejména na horských kolech, ale i silničních. Bielawa a okolí je rovněž vynikající místo pro letecké sporty. Příznivé povětrnostní podmínky a vhodný reliéf byly využívány už před válkou, kdy z místní Lysé hory startovaly větroně. Nyní jsou Lysá hora, Hora zmijí a Češka rájem pro příznivce padákových kluzáků.

Pro milovníky rybářských sportů má Bielawa také lákavou nabídku. V katastru města se nacházejí tři vodní plochy, kde si lze nachytat pěkné ryby. Jsou to rybník Cihelna, za jižním sídlištěm Poludniowe - zarybněný, rybník v parku u ulice Wojska Polskiego - zarybněný a umělá vodní nádrž u OWW "Sudety" - zarybněná. V Bielawě působí také pobočka Polského rybářského svazu.

Milovníci jízdy na koních si také přijdou na své. K jejich dispozici je zde Jezdecký klub "OXER".

 

Kudowa Zdrój

Kudowa

Toto město je jedním z nejstarších lázeňských středisek v Polsku, leží na úpatí Stolových hor, v tzv. kudovské kotlině. Na jihovýchodní straně je obklopeno Lewinskými vrchy a Orlickými horami. Městem protékají řeky: Bystrá, Kudovský potok a Čermnice, které patří k povodí Labe.

Nejstarší zprávy o městě pochází z 15. stol. a vážou se k malé osadě nazvané "Lipolitov", a pak "Chudoba",  kde panovalo mírné podnebí, krajina byla malebná a vyskytovaly se zde minerální prameny s léčebnými účinky.  Již v roce 1636 zde vznikla první koupelová zařízení. V roce 1850 A. Duflos provedl chemický rozbor minerální vody a zjistil, že má léčebné vlastnosti. Krátce na to byla Kudowa prohlášena lázeňským městem, kde lze léčit nemoci srdce. V roce 1906 byl postaven Dům Charlotty a hotel s divadlem - tzv. Knížecí dvůr. V roce 1931 byla postavená budova propojená s koncertním sálem a tzv. Novými lázněmi č. I, kde se pila minerální voda.

Po II. světové válce město Kudowa, kterému se vyhnuly válečné události, bylo začleněno do území Polska a současně získalo městská práva. Postupně se stalo jedním z nejznámějších lázeňských a rekreačních středisek v zemi. Do historie města se trvale zapsal hudební festival Moniuszka, který je zde od roku 1962 každým rokem pořádán.

 

Warrington

Soubory ke stažení:

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 14. 09. 2007